Kolagen jest najważniejszym białkiem w ludzkim organizmie. Bierze udział w wielu funkcjach życiowych, tym samym jego włókna są podstawowym budulcem skóry, kości, stawów, ścięgien i nie tylko.

Włókna kolagenowe charakteryzują się specjalną budową sieciową, ogromną elastycznością,oraz wytrzymałością na urazy natury mechanicznej. Przez wzgląd na pozyskiwania wyróżnia się kolagen rybi, wołowy, wieprzowy oraz syntetyczny. Kolagen ludzki i rybi mają identyczną budowę – spirale peptydowe połączone są w konformacje potrójnej helisy. Takiej budowy nie ma natomiast kolagen wołowy czy wieprzowy. Wchłanianie kolagenu pochodzącego od trzody chlewnej jest znacznie niższa, a rezultaty kuracji mniej widoczne. Suplementacja musi więc trwać dłużej. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Kolagen rybi zbudowany jest tak samo jak kolagen ludzki, spirale peptydowe tworzą superhelisę. Składają się na niego drobne cząsteczki, jest odporny na działanie soku żołądkowego, a ponadto świetnie wchłania się w jelitach. Źródłem kolagenu rybiego są ryby wydobywane z czystych, kontrolowanych hodowli, które nie  zostały zanieczyszczone metalami ciężkimi. W przeszłości wydawało się niemożliwym wyizolowanie kolagenu ze skórek rybich, aczkolwiek po latach badań naukowcy odnieśli w tym przypadku sukces. Hydrat kolagenu jest obecnie wartościowym składnikiem dermokosmetycznym.

Tym samym liofilizat tego hydratu jest zbiorem wolnych aminokwasów. Z uwagi na dobrą przyswajalność stosowany jest w suplementacji doustnej. Ponadto kolagen rybi jest całkowicie hipoalergiczny, więc bez obaw mogą sięgać po niego osoby ze skłonnościami do alergii. Wciąż jednak na rynku można spotkać produkty kolagenowe zawierające kolagen wieprzowy, ponieważ jest on o wiele tańszy od rybiego, jednak zdecydowanie mniej przyswajalny. Kolagen wieprzowy luby wołowy charakteryzuje się wyższą stabilnością włókien kolagenowych, będących wynikiem mocnego przyciągania w wiązaniach kowalencyjnych sieciujących.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Dzięki temu kolagen jest gęsty i wytrzymały, jednakże mniej podatny na rozpuszczanie się. Tego typu usieciowanie jest niekorzystnie dla wyglądu zewnętrznego skóry, która staje się mniej elastyczna i jędrna. Pozyskiwanie kolagenu ze skóry wieprzowej bądź bydlęcej wymaga zastosowania agresywnej obróbki chemicznej lub enzymatycznej, która sprowadza się do znacznej degradacji tego białka. Kolagen rybi jest znacznie mniej usieciowany i o wiele bardziej podatny na rozpuszczanie. Pozwala to na osiągnięcie natywnej formy kolagenu jako produktu końcowego – żelu kolagenowego. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Sposób pozyskiwania tego białka jest mało inwazyjna i dość zachowawcza. Rybi kolagen w przeciwieństwie do kolagenu pochodzącego od kręgowców nie posiada zdolności wytwarzania białek prionowych. Priony to nic innego jak potencjalnie zakaźne białka obecne u większości zwierząt wyższych. Nie są groźne aż do chwili zmiany naturalnej konformacji. Natomiast po przemianie priony infekcyjne mogą prowadzić już do rozwoju śmiertelnych chorób układu nerwowego człowieka.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

naturalny kolagen morski

PremiumCollagen5000 to preparat który polecają internauci. Przeznaczony dla osób, które chcą jak zadbać o stan swojej skóry, włosów oraz paznokci. W składzie tego preparatu znajdziesz najwyższej jakości kolagen,uzyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

 

Naturalny kolagen rybi >> ZOBACZ